У Будинку футболу відбувається навчально-тренувальний збір для арбітрів АФУ

Не за горами офіційний старт нового футзального сезону. 13 серпня в Запоріжжі пройде матч за Суперкубок, а через тиждень буде зіграно 1-й тур чемпіонату країни. Поки футболісти ведуть підготовку до сезону в передсезонних турнірах і тренувальних зборах, не менш гаряча пора настала і у тих, хто відповідає за те, щоб змагальний процес йшов згідно з правилами ФІФА і відповідав вимогам Регламенту, затвердженого ФФУ ТА АФУ. Мова про арбітрів і спостерігачів арбітражу Асоціації футзалу України, які повинні були підтвердити свою готовність до майбутнього сезону в рамках навчально-тренувального збору, який 3-4 серпня проходить в Будинку футболу.

Найвідповідальніший момент для арбітрів був на початку робочого дня – це два тестування. Перше – за Правилами гри у футзал, в якому потрібно було протягом 12-ти хвилин відповісти на 12 запитань, відповіді на які були 4 варіанти, але лише один правильний. Друге ж – відеотест УЄФА, в якому арбітрам потрібно було дати оцінку 20-ти різних ігрових епізодах з конкретних матчів національних чемпіонатів різних країн і міжнародних турнірів. Завдання, прямо скажемо, непросте – адже арбітрам потрібно було знайти правильне трактування епізоду практично в «бойових» умовах, при цейтноті часу, причому ще й потрібно було абстрагуватися від того рішення, яке прийняли арбітри на конкретному відеофрагменті, а воно не завжди було правильним. Навантаження при цьому тестуванні було настільки високим, що після його закінчення за загальним проханням арбітрам була дана перерву.

Далі з аналізом практичного арбітражу і рейтинговою оцінкою роботи арбітрів в сезоні 15/16 р. р. виступив глава Комітету арбітражу АФУ Юрій Веремчук, який зазначив найбільш цікаві підсумки по арбітражу:

- За статистикою 22-м арбітрам була змінена оцінка, яка була виставлена спостерігачем арбітражу. Всього в минулому сезоні були зіграні 124 гри, враховуючи регулярний чемпіонат і серію плей-офф. Було виставлено 8 прямих спеціальних оцінок, і 9 було змінено Комітетом арбітражу – тобто, всього 17 спеціальних оцінок, що становить 7,5 % від загальної кількості матчів, це матчі, в яких арбітри допустили суттєві помилки. Провівши аналіз, Комітет арбітрів схиляється до того, що не виключено, що з нового сезону для арбітрів буде введена додаткова оцінка, яка буде враховуватися при формуванні рейтингу арбітрів. Вона буде враховувати громадську роботу, а саме, підготовку молодих арбітрів у своєму регіоні, розвитку футзалу, і вона буде коливатися в межах 7,75 до 8,5.

Тестування арбітрів були лише частиною першого дня навчально-тренувального збору, а не менш важливими були і ряд теоретичних занять, присвячених різним аспектам суддівства:

– агресивна поведінка футболістів, серйозні порушення Правил гри, єдиноборства – безрозсудні дії, неспортивну поведінку, неправомірні дії руками.
– гра рукою, рішення у штрафному майданчику, позбавлення суперника явної гольової можливості, зрив перспективної атаки.
– трактування єдиноборств, прояви симуляції, конфронтації під час гри, протести.

Дуже важливо відзначити, що заняття проходили на розборі конкретних ігрових епізодів, деякі з них були резонансними, з матчів чемпіонату Екстра-ліги минулого сезону. Причому, розбір кожного епізоду проходив самим ретельним чином у формі дискусії до того моменту, коли вже ні у кого з присутніх не було ніяких питань, і був досягнутий консенсус щодо тій чи іншій ігровій ситуації.

Варто сказати, що даний навчальний збір не залишився без уваги Федерації футболу України. Крім того, що його курирує відомий у минулому арбітр Віктор Дердо, який веде арбітраж у футзалі останні кілька років, на зборах був присутній і Лучано Лучі, голова Комітету арбітрів ФФУ.

Лучано Лучі зокрема зазначив:

- Я добре знайомий з тим, що відбувається у вас у футзалі, і знаю той градус конфліктності, з яким ви зустрічаєтеся під час проведення чемпіонату. Тому що, як і у всіх федераціях, мова йде про важливий чемпіонаті – футзал зараз має великі масштаби і є важливим моментом у роботі будь-якої національної федерації. Повинен вам сказати, що в новому сезоні буду намагатися приділяти футзалу ще більше уваги, і календар чемпіонату з футзалу вже є у мене в комп'ютері. У середу всім вам належить пройти обстеження за допомогою спеціальних ваг, з допомогою яких можна буде прорахувати співвідношення вашої ваги і процентного вмісту жиру, який у вас є. Отриманий коефіцієнт буде сигналом, який дозволить вам зрозуміти, в якому фізичному стані. Після цього у вас буде тест – це новий тест ФІФА, і ті, хто його не пройдуть, не будуть судити. Важливо розуміти, що для того, щоб судити, першим базовим елементом є фізична підготовка арбітра. Вона повинна бути на потрібному рівні, після чого вже йдуть теорія, техніка, особистісні якості, показники арбітражу, і потім вже можна думати і про міжнародний рівень. Тому, ще раз звертаю увагу. Скоро у вас починається чемпіонат, і завтра потрібно здати тест – хто ж не здасть, через місяць будуть викликані на перездачу. Хто не здає, той і не судить, і тут ніяких винятків немає.

З вуст голови Комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі зайвий раз прозвучало нагадування, наскільки важливий для футзальних арбітрів нинішній навчально-тренувальний збір. Ну, а в цілому про його завдання, деякі проміжні підсумки, і загальної ситуації з арбітражем у футзалі, кореспонденту Sport.ua розповів голова Комітету арбітра АФУ Юрій Веремчук.

- Вже скоро початок нового сезону, і всім арбітрам потрібно оновити свої знання з теоретичної підготовки та побачити, в якому фізичному стані вони знаходяться. Зараз на зборі знаходиться 28 арбітрів – ми залучили практично всіх арбітрів Екстра-ліги, які працювали в минулому сезоні, крім трьох людей, які зараз на турнірі в Хмельницькому. Тому, ми зараз, щоб заповнити вакансії, запросили кілька молодих київських арбітрів. В силу різних причин на збір не змогли приїхати 5 арбітрів Екстра-ліги, для них знайдемо додаткову можливість, щоб вони пройшли тестування.

- Проведені тестування – це міжнародні вимоги?
- Як в інших країнах, сказати не можу, але відеотести проводяться на рівні УЄФА і ФІФА. Як зазначив Лучано Лучі, ми зараз перебуваємо на передових позиціях у розвитку програмного забезпечення, використання всіх новацій.

- Що показали результати тестування – не конкретизуючи, який рівень оцінок сьогодні був у арбітрів?
- Якщо брати за п'ятибальною системою, то це тверда четвірка. В цілому, це нормально – молоді арбітри показали рівень знань трохи нижче. По відеотесту перепад оцінок є, але він був дуже непростим. Можу сказати, що абсолютна оцінка по теорії – 12 балів – у чотирьох осіб. Тестування вважається успішно пройденим, якщо арбітр набрав 9 балів. Є такі, у яких показник нижче, значить, вони будуть здавати повторно. У кожного є один шанс на перездачу.

- По відеотесту Ви зазначили, що він був складним.
- Те, що людина знаходиться на майданчику, це одне, тут ситуація була не зовсім звичною, плюс різний ракурс біля камер, і деколи можна було момент розглянути з другого або третього повтору. Інших методів тестування поки не придумали.

- Яка у цілому нині ситуація з арбітражем у футзалі?
- Треба визнати, що не дуже хороша ситуація. Враховуючи ситуацію в країні, розвиток, увагу до футзалу в регіонах, на жаль, немає припливу молодих арбітрів. Я маю на увазі, молодих якісних арбітрів. Молодий арбітр повинен відповідати по своїх знаннях, фізичній підготовці. На жаль, ті гонорари, які арбітри отримують у футзалі, не породжують у молодих арбітрів бажання йти працювати в футзал. Всі вони йдуть у великий футбол, там чекають своєї черги, коли ж побачать, що там немає перспективи, приходять до нас, але час вже втрачено.

- Лучано Лучі говорив про фізичну тесті, який арбітрам належить пройти, про його важливість. Що в ньому принципово нового?
- Зараз тест на фізпідготовку повністю адаптований під футзал. Раніше тестування проводилося на стадіонах, зараз же воно перенесено в зал, і всі вправи пов'язані з футзалом. Це, насамперед, рухова активність – тому що йде перебудова з одного способу переміщення на інший. Приставний крок, гладкий біг – необхідно рухатися в інтенсивному темпі, і це вимагає великих фізичних витрат. Скажу, що за один день до такого тесту не підготуєшся, якщо у арбітра є базова підготовка, значить, він його здасть. Якщо вдома не готуватися, то старого багажу, щоб його пройти, недостатньо. Ми арбітрам пробний тест дали на початку червня в регіони, щоб його випробували, так що для арбітрів він знайомий. Якщо хтось не готувався, це буде видно відразу. Як сказав Лучі, не здав – не будеш судити.

- З урахуванням того, що в Екстра-лізі 10 команд, і матчів буде трохи більше, з якої кількості арбітрів буде складатися обойма?
- У нас є формула. В турі 10 арбітрів, помножимо на 2 туру – це 20 арбітрів. Можливо, ми поділимо їх на групи – будуть елітгруппа, перша група. Кращі арбітри і повинні мати відповідне навантаження по арбітражу. Те, що ми мали минулого року, найбільша кількість матчів це було у двох арбітрів з 15 – цього недостатньо. А якщо в середньому брати, то по 8-9 матчів. Це взагалі мало, коли арбітр проводить одну гру, потім три тури пропускає. Керівництво Асоціації орієнтує на якість, краще арбітрів буде менше, але вони постійно будуть в тонусі, постійно завантажені, звідси і якість арбітражу має зрости.

За матеріалами сайту Sport.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!